BIOGRÁFIA

"Amíg mindkét politikai oldal azzal vádol bennünket, hogy a másik oldal fizetett bábjai vagyunk, addig a függetlenségünk tulajdonképpen megkérdőjelezhetetlen."

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ

Az Ideológiák Tárháza elsősorban ideológiák bemutatásáról szól, ugyanakkor történelmi eseményekről, személyekről, személyi vagy fogalmi ellentétekről, filozófiákról, vallásokról, szimbólumokról, társadalmi témákról is készítünk videókat, valamint írunk könyveket és kiadványokat.

Törekszünk az elfogulatlanságra és az értékítélettől való mentességre, mert azt szeretnénk, ha az emberek az általunk bemutatott témákban hiteles információkhoz jutnának, mivel tudjuk, hogy az ezekkel a témákkal foglalkozó ismeretterjesztő oldalak többsége nem képesek elvonatkoztatni saját világnézetüktől, politikai állásfoglalásuktól. Tapasztalataink szerint még a közoktatási intézmények tanárainak egy része is egyoldalúan tanít, amelybe sokszor bevonják még a pártpolitikát is, befolyásolva a tanítványok gondolkozásmódját. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk, mert úgy gondoljuk, a pártpolitikának nincs helye egy közintézményben, mivel az gyakran diák és tanár, sőt tanár és tanár közti konfliktusokhoz vezet. A közéletben és a közoktatásban már megszokott részrehajlást igyekezzük tartalmainkkal ellensúlyozni, megmutatva, hogy így is lehet tanítani; ezenfelül szórakoztatóan, a nézők figyelmét lekötve talán érdekesebbé lehet tenni az amúgy ingerszegénynek gondolt témákat is.

A KEZDETEK (2016)

Az Ideológiák Tárháza Youtube-csatornát Frank Robin hozta létre 2016 tavaszán, azt követően, hogy egy elfogult, ideológiákról szóló pártkiadvány került a kezébe. A zsebkönyv tartalma olyannyira felbőszítette, hogy készített egy videót, melyben igyekezett objektíven és szakszerűen beszélni az érintett ideológiai témáról.

Bár az első videó alacsony megtekintést ért el, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy Robin hirtelen felindulása alábbhagyjon. Ezután két teljes évig inaktívvá vált a tartalomgyártásban, helyette pedig a szociális életére, egyéb hobbijaira (főleg zene és más művészet), valamint a munkára koncentrált.

Ez idő alatt szabadidejében ideológiai és politikai témában is tágította tudását, továbbá elmerült a klasszikus politikafilozófia világában is. Bár nem gondolta azt, hogy valaha visszatér a Youtube-ra feltöltött ismeretterjesztő videók készítéséhez, ennek ellenére hónapról-hónapra fokozatosan belemerült a politikafilozófusok műveibe, valamint a történelemmel és vallásfilozófiával kapcsolatos irodalomba egyaránt.

A VISSZATÉRÉS (2018-2019)

Két évnyi alkotói tétlenség ellenére számtalan bátorító és motiváló komment és email után Robin úgy döntött, folytatja, amit néhány éve elkezdett. 2018 nyarán több új, ideológiákat bemutató videót töltött fel, melyek váratlan sikerét látva újragondolta az Ideológiák Tárháza koncepcióját.

A cél maradt a régi: az ideológiákat elfogulatlan és értékítélettől mentes bemutatása az egyre inkább színvonaltalan magyar Youtube-on, de szüksége volt a minőségi előrelépésre és megújulásra is. 2018 végén Robin mellé csatlakozott Lars Ritter, aki a "Rendszer" és az "Akceleracionizmus" című videók szövegeinek megírásával tanúbizonyságot tett arról, hogy helye van az addig egy fős 'csapatban'. Ettől fogva nemcsak, hogy gyorsabban készültek az új videók, de érezhetőbb lett a minőség javulása is. Időközben a csatorna témáit is szélesítették: az ideológiák mellett filozófiai, vallási, történelmi, társadalmi és szimbolikai videósorozatok indultak.

Ekkortájt a feltöltött videók még rövidek és humorosak voltak, ezért a csatorna sokszor komolytalannak és modortalannak tűnhetett. Ez azért alakult így, mert akkortájt nem voltak komoly ambícióik, csupán szabadidős tevékenységnek fogták fel, ráadásul alig volt néhány ezer rendszeres nézőjük, aki figyelemmel kísérték az újonnan feltöltött videókat. Ez 2019 tavaszára változott meg, miután körülbelül 5.000 feliratkozóra bővült a csatorna. Ezután Robin és Ritter komolyan elgondolkodtak azon, hogy talán ideje volna komolyabb hangvételű és igényesebb tartalmakat gyártani.

2019 áprilisában történt meg a csatorna első jelentősebb megújulása, amelyet a "Marxizmus" című videóval prezentáltak először: az új dizájn, színek, effektek, szerkesztési mód stb. egy új szintre emelte a további tartalmakat. A videók komolysága és érdekessége után  megszaporodtak a feliratkozók. Egyre többen beszéltek az Ideológiák Tárházáról, főleg az akkortájt ismert ranterek, akik kíméletlenül kritizálták az összes antipatikus influenszert, az Ideológiák Tárházát mégis pozitív példaként mutatták be vagy ajánlották egy-egy videóban. Robinék új sorozatokat indítottak: az egyik ilyen volt a SLOG (SoundLog), ami egy egyszemélyes podcastnek fogható fel; Robin teljesen egyedül, a nézőkhöz beszélve fejtette ki véleményét különböző, aktuális hírrel kapcsolatban. Ezen kívül elindult a "Konteók" sorozat, ahol a lapos Föld teóriát, a gyíkember-elméletet és más hasonló, bugyutább összeesküvés-elméleteket kritizált vagy éppen gúnyolt ki. A pozitív vélemények és az egyre több téma feldolgozásának hatására körülbelül 10.000-re nőtt a feliratkozók száma.

A KIADÁS ÉVE (2021)

2021 elején az Ideológiák Tárháza csapata elhatározta, hogy szeretne nyomtatott kiadványokat készíteni követőinek, ezért felmerült Ritter által az "IT füzetek" nevű magazin kiadásának ötlete. Ekkor már 15.000 feliratkozóval rendelkeztek, és úgy vélték, hogy amennyiben ennek csak az 5-10%-a megvenné a magazinokat, már megérné bele pénzt és időt fektetni. A következő időszak ennek megtervezéséről is szólt.

Robin újabb sorozatokat talált ki: elsőként a "Tévhit" néven futó videók jelentek meg, amelyben minden egyes ideológiáról öt tévhitet mutatott be, amelyeket megpróbált lebontani, megcáfolni; ezenfelül elkezdte a "Magyar politika" című sorozatot is, amelytől ez idáig tartott, ugyanis nem akart belefolyni a hazai pártpolitikába. Csenge, mint újdonsült barátja erre mégis rá tudta beszélni, és nem hiába, mert nagy nézettségnek örvendtek ezek a videók, főként amiatt, hogy ezeket is sikerült elfogulatlanul elkészíteni, ami az emberek számára rokonszenves volt.

Ritter és Robin tavasszal véglegesítette a kiadvány terveit: magazin helyett egy gyorstalpalónak szánt, Politikai filozófiák zsebkönyve (2021) című kiskönyv mellett döntöttek, amely ez év júliusának utolsó napján került kiadásra. Robinék nem akartak kiadót keresni, mert attól féltek, hogy bele fognak szólni abba, hogy a könyv mit tartalmazzon, hogyan nézzen ki stb. Ehelyett Robin magára vállalta, hogy adószámos magánszemélyként fogja kiadni a zsebkönyvet: számlaképessé tette magát, nyitott egy webáruházat, majd előrendelhetővé tette a könyvet: az alig 50 oldalas kiadványból még a megjelenés előtt rögtön elkelt 400 darab, annak ellenére, hogy Robin semmilyen módon nem hirdette azt, kizárólag az Ideológiák Tárháza platformjain hívta fel rá figyelmet. A Patreon-oldalon anyagilag támogató nézők és az előrendelések elegendő pénzt biztosítottak a zsebkönyvek gyártására, és összesen 1200 darabra futotta.

A könyv kiadásával párhuzamosan Robin és Havassy Gergely belefogtak egy Podcast-sorozatba, amit szimplán "IT Podcast" néven folytattak, de idő hiányában hamar abbahagyták, még az előtt, hogy jobban belemerülhettek volna. Ezt a sorozatot bár felfüggesztették, az "Ideolog" nevű interjúsorozat elindításával igyekeztek kompenzálni. Számtalan jelentkező volt, aki szívesen adott Robinnak vagy Gergelynek interjút, bemutatva saját ideológiáját, világnézetét, vallását, filozófiáját stb.

Amellett, hogy kiadtak egy zsebkönyvet, Robinék meghirdettek egy utópiaíró versenyt is, amelyre ez év decemberétől lehetett jelentkezni, a pályázat anyagát pedig a következő év januárjának utolsó napjáig kellett beküldeni. Összesen 95 beküldés történt, ebből 91 került elfogadásra. A lelkes, ugyanakkor amatőr írók jobbnál jobb műveket küldtek be, és voltak olyanok is, akik még rajzoltak vagy festettek is mellé, megdobva a végeredmény színvonalát.

FELTÖREKVŐBEN (2020)

2020-ban Robin fordítókat keresett, mivel tervei között szerepelt, hogy az Ideológiák Tárházának készít egy angol csatornát is. Bár ehhez talált két nagyszerű fordítót, Cziger Mártont és Schiller Gábort, de még évekig nem sikerült az angol csatornát elkezdeni és beindítani. Robin és Ritter felvette a csapatba Besztercei Márkot, mint lektor, hiszen történelemtudásával mindkettőjüket lenyűgözte. Később el is készítette teljesen saját videóját, amit "Arianizmus" néven tettek közzé. Emellett Csorba Eszter is bekerült az IT-be, de a "Taoizmus" videó szövegének megírása után különböző nézeteltérések miatt kilépni kényszerült. Később pedig Havassy Gergely is felvételt nyert, aki azt a szerepet kapta, hogy klasszikus filozófiával kapcsolatos videók szövegeit írja meg, s többek közt a "Német idealizmus" videót is neki köszönhették.

Ebben az évben indult el az "Elemzés" sorozat, melynek fő jellegzetessége, hogy Robinék számos filozófiai vagy politikai témában szavazásokat tettek közzé, az eredményeket pedig elemezték, diagramokkal prezentálták, kibeszélték. Ezzel együtt startolt a "Kritika" sorozat is, amelynek hirtelen nagy sikere lett a többi témához képest, ezért ezt szívesen folytatták tovább, de sosem került a csatorna középpontjába, hiszen alapvetően nem ezért kezdtek bele a munkába.

Nyáron Robin megismerkedett egy másik videóssal, Dörner Csengével, aki épp akkor kezdte el a tartalomgyártást, így még alig volt 50 feliratkozója. Az Ideológiák Tárháza éppen ekkor indította el Discord-szerverét, ahová az egyik tag beküldte Csenge első videóját, amit Robinék megnéztek, és egyrészt kiválónak találták, másrészt sok közös pontot találtak Csenge és a saját videóik között: magát az egyszerű és érthető stílust, de ami a legfontosabb, az elfogulatlan és objektív előadásmódot. Robin felkereste Csengét, és néhány hónappal később elkészítették első közös videójukat "Piacgazdaság vs. Tervgazdaság" néven, ami óriási sikert aratott mindkettőjük számára.

Év végén Csenge hosszú beszélgetések után meggyőzte a vele baráti viszonyban álló Robint arról, hogy vállalja arcát a videókhoz, mondván, így sokkal élvezhetőbbek lesznek a tartalmai. Bár eleinte Robin a kamerákkal kapcsolatos iszony és az önbizalomhiány miatt ezt nem tartotta jó ötletnek, de 2020 novemberére mégis megfogadta a tanácsot: vett egy kamerát és softbox-okat, valamint készített egy saját hátteret is. Ettől fogva szinte minden videóban szerepel, és elmondása szerint verbális képességei ezután nagyon sokat fejlődtek.

HOBBIBÓL HIVATÁS (2022)

2022 februárjában egyrészt megkezdődött az utópiaíró versenyre beküldött anyagok átolvasása és pontozása. Ezzel párhuzamban pedig Robinék készítették a 2022-es országgyűlési választásokig folytatni kívánt "Magyar politika" sorozatot, melyben ezúttal a fontosabb magyar pártok bemutatására került sor. Ezeknek a videóknak a várnál nagyobb sikere lett, ugyanakkor mellette nehéz volt haladni az utópiák pontozásával, ezért Robin úgy döntött, hogy otthagyja munkahelyét és karrierjét, és egy ideig csak a tartalomgyártásnak és az írásnak fog élni. Így lett végül a hobbiból hivatás. Ebben az időben már 30.000 feliratkozóból állt a közönség, mi több, új taggal bővült a csapat, Muzslai Krisztinával, aki besegített az új videók szövegeinek megírásában, valamint az új könyv társszerzőjévé vált.

Az Ideológiák Tárháza csapata nem állt meg a könyvek írásában sem: már 2021 őszén bejelentették, hogy jövőre egy új kiadvánnyal készülnek, amit Eszmék könyve (2022) névre kereszteltek. Eredetileg 200 oldalasnak szánták, de végül 600 lett belőle, mindazonáltal az aktuális gazdasági helyzet miatt meg kellett emelniük a könyv árát, sőt eleinte úgy tűnt, a keményfedeles változatról is le kellett mondaniuk. Azt szerették volna, ha a könyv puhatáblás és keménytáblás verzióban kerül nyomtatásra, ugyanakkor erre mint kiderült, az infláció és az áremelkedések miatt nem volt lehetőség. Kizárólag keménytáblás kiadás mellett döntöttek. Eközben Besztercei Márk, mint a csapat történelem lektora, időhiányra hivatkozva távozott a csapatból, de nem tartotta kizártnak, hogy egyszer még visszatér.

Robin az elmondása szerint áprilistól (a választásoktól) kezdve napi 14-16 órában írta az új könyvet, de ez sem volt elég arra, hogy a tervezett augusztus 31-i dátumon megjelenhessen. Arra kérte a körülbelül 500 előrendelőt, hogy legyenek elnézőek a késés miatt, és igyekszik őket kompenzálni például azzal, hogy mindenki, aki kéri, kap aláírást a nyomtatott példányba, valamint ingyen megkapják mellé a PDF és ePUB verziót is. Az Eszmék könyve (2022) első kiadása végül november közepén jelent meg összesen 1000 nyomtatott példányban. A könyvbe társszerzőként írt Muzslai Krisztina, Fodor GergőCzeferner Dóra és Dörner Csenge. Ritter és Robin nem titkolta, hogy a jövőben számos új kiadvány fog érkezni, és a jelenlegi mű második kiadása is éveken belül meg fog születni, amit majd angol nyelven is szeretnének terjeszteni.

A PLATFORMVÁLTÁS ÉVE (2023)

2022. december 31-én Robin bejelentette, hogy a Youtube mellett Twitch-en is jelen lesznek, és minden szombaton 17:00-kor egy "IT Fórum" nevű műsorral jelentkeznek, élőben. Ezzel megtörtént az addig sosem gondolt platformváltás is, de csak félig, hisz a Youtube-ot nem tervezik elhagyni. Jó hírként jelentették be, hogy visszatérnek a 2019 előtti Ideológiák Tárháza stílushoz is: pörgősebb, humorosabb, macskákkal teli videók!

Közben 2023 január elején elfogyott az 1200 darab zsebkönyv, és további 500 példányt kellett rendelniük a nyomdától, ami elég komoly anyagi költségeket jelentett, ugyanakkor muszáj volt utánpótolni. Az Eszmék könyvéből is már csak alig 150 maradt az 1000-ből, ezért kimondhatták, hogy a könyveik ahhoz képest, hogy magánkiadásban, hirdetések és szponzorok nélkül lettek kiadva, sikeresek mondhatók az ismeretterjesztés kategóriájában.

Robin és Krisztina úgy döntöttek, 2023-ban szeretnék megírni az Utópiák könyve (2023) című novellát, amelynek lényege, hogy minden fontosabb ideológia szemszögéből, dialógusokban bemutatják az ideális emberi társadalmakat. Ritter és Robin pedig elkezdett dolgozni azon, hogy 2024-ben ki tudják adni a Jelképek könyve (2024) című ismeretterjesztő képeskönyvet, melyben számtalan politikai és vallási szimbólumot szeretnének közérthetően bemutatni.

"Kiemelt szerepet kapott a stílus, mivel általa könnyebben befogadható az a viszonylag nagy mennyiségű adathalmaz, amit egy-egy videóba sűrítünk."

Lars Ritter